Campionat 2016-2017

Translate

vineri, 11 ianuarie 2013

Back to the future

" Inapoi in viitor" ( Back to the future")este un film excelent din anii 90 , o trilogie SF ce nu are nici cea mai mica legatura cu fotbalul sau cu blogul in nici un fel. Insa titlul , cam are , mai ales legat de subiectul din aceasta postare.

......Vantul batea cu putere , iar plutele inalte vuiau , acoperind sunetul trenului ce intra in gara. Undeva in departare , dincolo de gard, cativa oameni alergau zgribuliti , prin zgura noroioasa. In spate se auzeau lovind mingile cu rachetele de lemn ,cativa pasionati ce se intalneau adesea la terenurile de ciment. iar foarte incet , de langa ei , cativa copii dadeau cu pietre in apa lacului. Toate astea se intamplau in jurul meu , dar eu eram cu ochii doar la mingea cusuta ce o loveau alti 15-20 de copii. Fluierul suierator al antrenorului acoperea adesea vuietul copacilor sau suieratul trenului,trezindu-ne din amorteala sau din discutiile scurte din timpul turelor de teren. Acolo , pe dreptunghiul verde. eram acasa , in familie si noi, o mana de copii in jurul a celor doi adulti ce ne erau si tata si mama, ne bucuram din plin de fiecare victorie , si sufeream enorm la infrangere. 
   Din pacate , nimic din toate astea nu mai este, copiii au crescut, dreptunghiul verde s-a transformat nefericit intr-unul rosu cu K(aufland), plutele au disparut, terenul de zgura a fost inlocuit cu o piata de beton, si odata cu ele si fotbalul acela cu minunat !

      Undeva prin'85-'86, descopeream cu drag , printre putinele placeri pe care adolescenta din acea  vreme le oferea, fotbalul ca si sport de echipa , in mod organizat . Pe langa miutele de la scoala si meciurile intre cartiere de duminica( apropo pentru cei mai in varsta, va mai amintiti ce meciuri superbe ,pline de miza si ambitii se desfasurau duminica pe maidane , intre cartiere , zone , strazi etc ????),am avut norocul sa incep sa joc, legitimat fiind , in campionatul republican de juniori, o competitie extrem de tare la acea vreme . Erau vremurile in care nu puteai sa intri in carciumi pana la 17-18 ani , in care nu gaseai multe localuri deschise dupa ora 22.00 , in care nu aveai internet, telefoane mobile sau 100 de canale TV .Era vremea in care noi , copiii , tinerii de atunci , ne bucuram de viata , intr-un mod din pacate uitat in zilele noastre si pe care numai noi, adultii de astazi, il putem aminiti tinerilor , copiilor nostrii ,cu speranta ca si ei se vor bucura de momente la fel de frumoase de ce nu , alaturi de noi. In timpurile acelea , jocul era sfant , antrenamentele erau placere , respectul fata de antrenori sau colegi era deosebit ,iar performanta aparea de fiecare data prin seriozitate.
   Din pacate , inapoi in viitor , lucrurile nu sunt nicidecum roz. Putini tineri vin cu placere catre sport , fie din comoditate , fie din dezinteres , dar mai ales din lipsa de motivatie. O lipsa de motivatie pentru care e vinovata in primul rand societatea  si autoritatile locale lipsite de reactie si de un plan de viitor vis a vis de sanatatea tinerilor, dar mai ales de educatia lor , caci fotbalul inainte de a fi un sport este un mod de a trai intr-un grup , de a te adapta si de a evolua cu si pentru echipa ta. O experienta de viata ce nu poate aduce decat beneficii , unor tineri si asa debusolati de lipsa alternativelor.

7 comentarii:

  1. Multumesc , ca si mine ,cred ca multi din cititorii acestui blog au astfel de amintiri , iar cei tineri , sper sa citeasca printre randuri....

    RăspundețiȘtergere
  2. dezmortire buna astazi pe sinteticul din Leresti ,aproape toata echipa fiind prezenta!

    RăspundețiȘtergere
  3. De bun augur inceputul de an ... Ca si continuarea, de altfel (pt. unii doar ) !

    RăspundețiȘtergere
  4. Era un Artex care , atunci cand se uda , se facea ca mingea medicinala, dar ne bucuram din plin de ea :)

    RăspundețiȘtergere

Fotbalul? Distractie!!!!!!!!!

 E Fotbal!

Distractia noastra ,jucatori sau spectatori, in lipsa sau impreuna cu alte vicii.

 E placerea de a juca si a lupta,  placere ce trece peste frig , ploi , julituri , lovituri. 

E placerea de a lupta impreuna pentru a demonstra ca ( mai) poti si ca esti competitiv .

E placerea de a bea o bere , a comenta , a glumi si a injura atunci cand e cazul. 

 E placerea de a fi cu prietenii in fiecare duminica, departe de problemele cotidiene, 

 E placerea de a fi privit de cateva zeci de oameni , de a fi hulit sau admirat si de a incerca sa surprinzi.

 E distractia noastra saptamanala , in ciuda tuturor, ignorand varsta, oboseala sau nevasta.



 E Fotbal!